Asak teglverk (Stordalen)

Teglverket på Asak i Skedsmo ble anlagt i 1860 av Jens Tostensen Asak. Han var eier av Mellomstua på Asak Øvre og anla teglverk på sin eiendom i Stordalen, og flyttet det senere til verkenstomta. Teglverket ble nedlagt i 1908.

Ideen til teglverket fikk han av sin svigerfar, Hans Smedsberg. Han drev teglverk i Fet, og lærte Jens kunsten å brenne teglstein. Ved verket i Stordalen på Asak ble det produsert både murstein, takstein og mønepanner som ble solgt i omegnen. Mursteinene var større enn de som produseres i dag. Det ble også produsert en utgave med doble murstein. Virksomheten skapte arbeidsplasser i bygda, og Jens gjorde nok gode penger på virksomheten.

Teglverket ble etter en tid flyttet til verkenstomta ovenfor Asak skole da det ikke var mer leire igjen i Stordalen. Her ble det brent stein fram til 1908. En av de som arbeidet på verket, var Thorvald Svendsen. Han har fortalt at han var med og bar murstein allerede som smågutt.

Spor etter teglverket i Stordalen finnes fortsatt. Like ved turstien som går fra Asak skole gjennom Stordalen, finner man teglsteinsskår noen hundre meter ovenfor skolen.

Kilde: lokalhistoriewiki.no

Foto: Kjell T. Asak / lokalhistoriewiki.no

Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *