Boganes teglsten og murstenfabrique

I begynnelsen av 1812 satte Ole Gitlesen, Iver Oftedahl og flere oppsittere på Jåtten ved Stavanger i gang en «Tegl og Murstens Fabrique». Verket ble plassert på Bogenæs (Boganes). De nødvendige bygninger ble bygd og redskaper innkjøpt. Bogenes Teglsten og Murstenfabrique i Hetland ble satt i gang etter impulser fra Sandnes i 1812. En av grunnleggerne, lensmann S. I. Oftedahl i Goa skibrede, var tidligere arbeidstyrer ved teglverket i Sandnes.

I januar (år?) ble fabrikken solgt til Lars Mauritsen, Nils Trulsen Broe (Bru) og John Rasmussen Haugvaldstad for 5 000 Rkd. Kjøperne skulle betale summen i naturalia. Den besto i «80 000 stk beste og velbrændte Teglsten, samt 16 000 dobbelt Muursten og som leveres til os samtlige og til deling mellem os hver efter sin andel årlig 10 000 Teglsten og 4 000 Muursten hvilken leverense tager sin Begyndelse d. a. paa det Avbetalingen skal under alle Omstendigheter være tilende bragt under Oktober Maaned Udgang 1821» Det daglige tilsyn med verkets drift hadde Haugvaldstads søstersønn Anders Andersen. Han var kommet hjem fra engelsk krigsfangenskap og bodde på Boganes.

De nye eierne av teglverket drev det bare i kort tid. I november 1818 solgte de det til Anders Andersen Reianes og Samuel Samuelsen Gausel. Mange haugianere gjorde også en dyktig innsats i ervervslivet i begynnelsen av 1800 tallet ved at de satte i gang flere industrielle bedrifter. De tok i bruk maskiner til å fremstille varene med, og der hvor det var anledning, benyttet de mekanisk drivkraft i stedet for håndkraft.

Anders Andersen Reianes var gift med datter av Zimmermann, som hadde en ledende stilling ved verket i Sandnes. Han eide og drev senere Bogenes teglverk alene, og etter hans død i 1832 ledet enken virksomheten. Tilvirkning av «tegl og mursten» opphørte, og i 1840 var det en reperbane i virksomhet på stedet.

Samuel Samuelsen Gausel var født omkring 1805-06 av foreldre Samuel Bloch Rasmussen f.1775, d. 1828 og h. Magle Olsdtr. Samuel Bloch Rasmussen ble gift i 1803 med Magle Olsdtr Kyllingstad, som døde i 1819. Hans andre hustru var Anna Eivindsdtr, Boganes. Samuel Samuelsen var gift med Berta Malene Torgrimsdtr, Stokka.


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *