Ser taket skittent og dårlig ut? Har takstein sprukket? Må jeg skifte taket? Du er usikker og spør om råd fra en taktekker. Ja, sier taktekkeren. Taket bør skiftes. Dagen etter får du tilbud på komplett omlegging med ny takstein. Men er det nødvendig?
Historien er dessverre ikke uvanlig. Stadig blir gamle tak erstattet av nye. Og slik reduseres kulturminne etter kulturminne. Både miljøet og estetikken taper.
Men normalt er det ikke taksteinen det er noe problem med, men undertaket. Papp og lekter må jevnlig skiftes, men teglstein kan brukes og gjenbrukes i tiår etter tiår. Enkelte ganger i flere hundre år.
Teglverk.no har derfor samlet en rekke myter som går igjen når det gjelder gamle tegltak.
Gammel teglstein trekker vann
All teglstein trekker til seg noe vann ved nedbør. Dette er uproblematisk og ofte en fordel for eldre boliger. Uproblematisk fordi vannet aldri går gjennom steinen, men tørker ut ved oppholdsvær. Fordelaktig fordi vannmengden i takrenner og nedløp reduseres, og det blir mindre vann rundt grunnmur ved nedløp.
Gammel teglstein slår seg i sola og blir ujevn med årene
Gammel teglstein er håndformet eller presset i enkle maskiner. Etter formingen ble steinen tørket i noen uker før de ble brent i ovner med rundt tusen grader celsius. Det er i denne prosessen (forming, tørking, brenning) at eventuelle ujevnhetene har oppstått – og ikke senere. Samtidig er det disse detaljene som gjør gammel takstein unik og umulig å kopiere med dagens maskinelle produksjon.
Takstein i tegl varer i opptil 75 år
Teglstein holder til de sprekker/knuser. Det kan være ti år, hundre år eller mer. Såfremt steinen er hel, kan den gjenbrukes. Teglstein er en av våre lengst levende og sterkeste materialer, og kan fremdeles finnes intakt i byggverk som er flere tusen år gamle.
Ny teglstein er bedre enn gammel teglstein
Både ny og gammel teglstein er solide og holdbare produkter. Men av og til kan også tegl ha dårlig kvalitet og kort levetid. Problemer med både leiren, formingen og brenningen kan resultere i dårlige produkter. Men har steinen overlevd i flere tiår kan man være trygg på at kvaliteten er god.
Krakelert glasert takstein er i ferd med å sprekke
Eldre glasert takstein har ofte krakelering, dvs. små sprekker i glasuren. Det kan oppstå på grunn av forskjellig varmekoeffisient på teglet og glasuren, men disse påvirker ikke steinens holdbarhet og vil sjelden være synlige fra bakken. Krakeleringen ligger altså kun i glasuren. Steinen kan fint brukes selv om det øverste laget er noe krakelert.
Knekte takstein betyr at taket må skiftes
Når en takstein eller to knekker er det ikke et tegn på at hele taket må legges om. Det betyr bare at man må skifte steinene som er knekt eller ødelagt.
Gammel takstein detter oftere ned enn ny
Hvis stein faller ned er det som regel undertaket som må repareres. Det er lektene som slites ned, uavhengig om steinen er ny eller gammel. På utsatte steder kan også gammel teglstein festes med spiker, gjennom hull som bores øverst i steinen.
Tungvint å gjenbruke gammel teglstein
Ja, men ikke så ille som man skulle tro. Ny, maskinprodusert teglstein kan være lettere å legge fordi de er jevnere, men med litt øvelse går det ganske raskt selv med eldre håndstrøken takstein. Det vanskeligste er trolig å få tak i håndverkere som ønsker å gjenbruke steinen.