Ombruk av murstein

Gjenbruk av gammel murstein er både et estetisk og miljømessig godt valg. Murstein som tidligere har vært brukt, har patina og bidrar til å skape rå og rustikke fasader, gulv og vegger. Historien og sjarmen bevares – og miljøgevinsten er betydelig: 2000 gamle murstein sparer miljøet for ett tonn CO2.*

Foto: Claes Lampi

I Norge kan man kontakte Høine AS for tjenester innen ombruk av teglstein. I tillegg har teglprodusenten Wienerberger et samarbeid med Gamle Mursten for ombruk. Enkelte andre aktører er også i gang med ombruk av murstein.

Det er altså fullt mulig, og anbefalt, å gjenbruke tegl. Gammel renset teglstein kan være et godt og bærekraftig alternativ til ny stein. Miljøgevinsten er betydelig.

Til mindre private, private prosjekter er det bare fantasien som setter grenser. Har du gammel murstein liggende, er de vel verdt å ta vare på for senere bruk. Det kan være litt jobb å rense steinen for gammel puss. Men det meste kan bankes og børstes bort så lenge det er snakk om kalkfuger. Steinene trenger ikke være helt rene, så lenge rester av puss sitter godt og de er fri for støv.

Til større bygg, rehabilitering og restaurering anbefales det å ta kontakt med profesjonelle leverandører som nevnt ovenfor. I mange tilfeller er det krav om dokumentasjon og CE-merking, og da vil en profesjonell leverandør kunne bistå.

* Rådgivningsvirksomheden Niras, Danmark