Ser taket skittent og dårlig ut? Har takstein sprukket? Må jeg skifte taket? Du er usikker og spør om råd fra en taktekker. Ja, her trekker det vann, sier taktekkeren. Taket bør skiftes. Og dagen etter får du et tilbud på komplett omlegging med ny stein. I verste fall betongstein.

Historien er dessverre ikke uvanlig. Slik reduseres kulturminne etter kulturminne – og både miljøet og estetikken taper. Den enkleste løsningen vinner. Men normalt er det ikke steinen det er noe problem med, men undertaket. Papp og lekter må jevnlig skiftes, men teglstein kan brukes og gjenbrukes i flere hundre år. Derfor er det viktig å være forberedt på følgende argumenter:

Gammel teglstein trekker vann

Fakta er at all teglstein trekker til seg noe vann ved nedbør. Dette er helt uproblematisk og ofte en fordel for eldre boliger. Uproblematisk fordi vannet aldri går gjennom steinen, men tørker ut ved oppholdsvær. Fordelaktiv fordi vannmengden i takrenner og nedløp reduseres, og det blir mindre vannmengder rundt grunnmur ved nedløp.

Gammel teglstein slår seg i sola og blir ujevn med årene

Fakta er at mestepraten av gammel teglstein er håndformet eller presset i enkle maskiner. Etter formingen ble steinen lufttørket i 2-3 uker før de ble brent i ovner med over 1000 grader. Det er i denne prosessen (forming, tørking, brenning) at eventuelle ujevnhetene har oppstått - og ikke senere. Samtidig er det disse detaljene som gjør gammel takstein unik og umulig å kopiere med dagens maskinelle produksjon.

Takstein i tegl varer i opptil 75 år

Fakta er at teglstein holder til den sprekker/knuser. Det kan være 10 år, 100 år, 500 år eller mer. Såfremt steinen er hel, spiller ikke alderen noen rolle. Teglstein er faktisk en av våre lengst levende og sterkeste materialer - tenk bare på den kinesiske mur, bygd i tegl for over 2000 år siden.

Ny teglstein er bedre enn gammel teglstein

Fakta er at både ny og gammel teglstein er solide og holdbare produkter. Men av og til kan også teglprodukter ha slett kvalitet og kort levetid, f.eks. på grunn av dårlig kvalitet på leiren. Men har steinen overlevd i hundre år kan man være trygg på at kvaliteten er god.

Krakelert glasert takstein er i ferd med å sprekke

Fakta er at krakeleringen ofte bare ligger i glasuren. Trolig skjedde krakeleringen under brenning med påfølgende avkjøling.

Knekte takstein betyr at taket må skiftes

Når en takstein eller to knekker er det ikke et tegn på at hele taket må legges om. Det betyr bare at man må skifte steinene som er knekt!

Gammel takstein detter oftere ned enn ny

Hvis stein faller ned er det som regel undertaket som må repareres. Det er lektene som slites ned, uavhengig om steinen er ny eller gammel. På utsatte steder kan også gammel teglstein festes med spiker, gjennom hull som bores øverst i steinen.

Tungvint å gjenbruke gammel teglstein

Ja, men ikke så ille som man skulle tro. Ny, maskinprodusert teglstein kan være lettere å legge fordi de er jevnere, men med litt øvelse går det ganske raskt selv med eldre håndstrøken takstein. Det vanskeligste er trolig å få tak i håndtverkere som ønsker å gjenbruke steinen.