Filtvet teglverk (Elgeton / Elton)

Foto: Thv. Wetlesen / Lokalhistorisk arkiv, Hurum

Murmester og Christiania-entreprenør I. P. Kristoffersen kjøpte i 1898 gården Elgeton mellom Filtvet og Storesand av skipsreder C. A. Jørgensen på Filtvet. Der oppførte han Filtvet teglverk samme år. Teglverket har også gått under navnet Elgeton og Elton teglverk. Bakgrunnen for hans engasjement i Hurum var at han noe tidligere hadde tatt over oppføringen av Tofte Cellulosefabrik.

Foto: Thv. Wetlesen / Lokalhistorisk arkiv, Hurum

Kristoffersen, som drev virksomhet over store deler av landet, var på forhånd kommet i kontakt med en dansk ingeniør, Hendriksen, som drev et teglverk ved Hirtshals. Sammen fant de på å sette opp et teglverk på Elgeton og lage fals-takstein. Det er mye leire på Elgeton, og før anlegget tok til, ble det tatt en mengde prøver av den og sendt til Tyskland for grundig analyse. Leiren viste seg å være i orden; anlegget kunne settes i gang.

Det ble gjort i 1898, og alt neste år begynte produksjonen så smått. Til å frakte leira ned til verket bygde man en taubane på hele 830 meter. Kablene, bærebukker av eik og fundamentene til de nederste av disse måtte skytes inn i fjellet.

På grunn av produksjonsproblemer, bl.a. fordi leira ikke helt svarte til forventningene, gikk man over til å lage murstein til fabrikkpiper, og av dem satte verkseieren opp mange rundt om i distriktet.

Mursteinsproduksjonen var opp i 26 000 stk. pr. dag, og med fullt mannskap hadde verket omkring 30 mann, for det meste fra Tofte, men også svensker og især dansker de første årene. I 1902 ble verket verdsatt til 60 000 kroner.

Noen suksess ble ikke teglverket, fortalte August Løkka, som arbeidet der, og murmester Kristoffersen gav opp i 1924. Et par år senere brant verket og ble ikke gjenoppført. Fabrikkpipen stod lenge igjen som et minne om det initiativ som der var vist. Restene etter teglverket ble kjøpt av firmaene A/S Einar Stange og A/S Fredrikstad forenede teglverker (F.f.T) til nedriving.

Kilde: Hurums Historie av Sifred L. Eier. Bind II: Bygdehistorie 1807-1940. Utgitt av Hurum Bygdeboknemnd, Buskerud


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *