Froen teglverk (Fron)

Fron teglverk på Nesset ble anlagt av Peder Schøyen d.y. i 1790-årene. I 1816 overtok Ole Peter Brandt verket. Verket lå ved elveutløpet ved Bunnefjorden. Det var til å begynne med et lite gårdsteglverk, men hadde mot slutten av 1800-tallet kapasitet på om lag en million enheter per år. Verket hadde da en liten ringovn av dansk fabrikat. Produktene har vært både murstein, takstein og drensrør. Verket var i drift til 1937.

Rekonstruksjonstegning: Vidar Asheim. Teglverket med pipa er godt synlig til venstre.

Fra Froens teglverk ble det levert mye teglstein til Oslo, bl.a. til slottet da det ble bygd i 1840-årene. En nevneverdig historie fra verket er om den arbeidsomme Nils Kristoffersen. Han var i Peder Schøyens tjeneste og arbeidet mye på teglverket. I 1812 fikk han oppgjør for å ha laget 10 625 takstein og 8 300 murstein, samt for å ha brent 19 500 takstein og 20 400 murstein.

Teglverket hørte til Froen gård. Froen er den største gården i Frogn. Den er også en av de eldste. Beliggenheten var tidligere enda mer sentral enn i dag, idet den naturlige ferdselsåre mellom Oslo og det vestlige Follo gikk forbi gården. Først i årene 1867-69 ble veien lagt langs vestsiden av Årungen.

Etter forbudet mot krum takstein rundt omkring i landet, så ser vi også at «Bundefjordens Forblend- og Teglstensfabrik» fikk godkjent sin flate takstein i departementet. (Hentet fra bl.a. bystyresaker i Moss 1907). Dette er trolig det samme som Froen teglverk.


Publisert

i

, ,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *