Høyenhall teglverk lå ved Alnas sidebekk Østensjøbekken, der Brynsenteret ligger i dag. Det kom i gang i 1892 og ble i 1897 kjøpt av Wilhelm Stenersen på Tveten gård. Sønnen, Edvard Stenersen (1891-1967), var i en periode driftsbestyrer ved verket. Da Wilhelm Stenersen døde i 1930 ble verket solgt til Bryn teglverk. Disponent var da Hartvig Pedersen (1873-1946). Da driften stoppet rundt 1960, var sønnen Ragnar Hartvig (1900-1964) disponent.
Verket var av middels størrelse med en kapasitet av omlag fire millioner stein pr. år. Det ble bare produsert murstein og drensrør, i lengre perioder bare murstein. Produksjonsutstyret var det vanlige og hadde fulgt den samme utviklingen som ved de andre verkene rundt Bryn. Man hadde kjedegravemaskin og kabelbane. Liggende forelter, dobbelt valseverk og strengpresse. Halvautomatisk kappebord. Tørkingen foregikk i hus og noen enkeltstående reoler. Ringovnen var av middels størrelse. All intern transport foregikk med trillebårer. Dette verket brant i 1925 og ble bygget opp igjen.
Etter andre verdenskrig hendte en trist arbeidsulykke ved Høyenhall teglverk som kostet to brødre, murere, livet. De hadde utført reparasjonsarbeider på skorsteinen og var like ved å avslutte arbeidet helt på toppen av pipen. Da vippet en mørtel-dunk det lette, flyttbare stillaset, og begge brødrene styrtet ned og gjennom taket på ringovnen.
Høyenhall var det første av verkene ved Bryn som ble nedlagt da vanskelighetene meldte seg for alvor. Driften ble stoppet i begynnelsen av 1960-årene. Kjøpesenteret Bryn Senter ble oppført på tomten etter teglverket i 1992.
Beliggenhet: Østensjøveien 79, 0667 Oslo
Kilde: Zakariassen, Hans. (1980). Teglindustriens historie. Oslo: Dreyer.
Legg igjen en kommentar