Nygaard teglverk (Oslo)

Nygaard teglverk lå rett ned for Etterstad, der den gamle gangbroen over jernbanen går i dag. Eiendommen er i dag bebygget med terasseleiligheter og har adresse Etterstadsletta 124-128. Eier av verket var A/S Einar Stanges teglverker.

Nygaard teglverk var et av de store teglverkene og fikk etter hvert det vanlige produksjonsutstyret: Kjedegravemaskin og kabelbane, liggende forelter og valseverk, og strengpresser for både murstein og drensrør. Alt ble tørket i hus. Takstein ble ikke produsert ved dette verket.

Ute på feltet i skråningen opp for Alna og helt opp mot Bryn lå det skinner for den store kjedegravemaskinen og for vaggevogn-toget som brakte leira til verket. Da «Sterk & Lett»-steinen kom i slutten av 1930-årene, ble denne hovedproduktet for verket. Nygaard teglverk brant ned i 1969 og ble ikke bygget opp igjen.

Kilder:

 • Nilsen, Karsten Sølve. (2005). Alna (Loelva). Oslo: Topografisk forlag.
 • Zakariassen, Hans. (1980). Teglindustriens historie. Oslo: Dreyer.
 • Samtaler med Lars Olle Engaas.

For flere historier om Nygaard teglverk se: Skillegutten og Det var engang på Nygaard teglverk.

NB! I enkelte kilder kalles verket Etterstad teglverk. Dette er imidlertid et navn som aldri er brukt på Nygaard teglverk. Det har heller aldri eksistert noe Etterstad teglverk.

Beliggenhet i dag: Etterstadsletta 124-128, 0659 Oslo


Publisert

i

,

av

Kommentarer

4 kommentarer til “Nygaard teglverk (Oslo)”

 1. Rick Johansen avatar
  Rick Johansen

  Nygård Teglverk,

  Jeg heter Rick Johansen og jeg bor in Utah, USA. Mine foreldre immigrerte fra Norge i 1947. Far var fra Vålerenga og mor var fra Kampen. I 1930 årene jobbet far på en teglverk fabrikk. Jeg tror det var på Nygård teglverk at han jobbet. Jeg har 3 bilder av teglverk arbeidere hvor min far er iblant dem. Er det noen som kunne hjelpe meg med informasjon angående de bilder jeg har? Er det noen jeg kan sende bildene til?

  Tusen Takk,

  Rick

  1. Claes Lampi avatar

   Hei Rick! Så hyggelig. Du kan gjerne sende bildene til post@teglverk.no, så skal vi se på dem. Vet ikke om vi finner ut av det, men jeg kan også høre med Kampen historielag.

   1. Rick Johansen avatar
    Rick Johansen

    Claes,

    Tusen takk for svare ditt. Jeg har sent tre bilder til den e-postadressen du sente meg. Jeg håper at det finnes mer informasjon angånde disse bildene.

    Hilsen,

    Rick

 2. Rick Johansen avatar
  Rick Johansen

  Claes,

  Jeg følger opp med deg om de bildene jeg sent deg for noen uker siden. Har du funnet noe informasjon om dem?

  Hilsen,
  Rick

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *