Øvre Nøkleby teglverk (Falcheverket)

Verket ble anlagt av megler A. J. Hansen omkring 1855. Verket var nær nabo til Evje teglverk, bare Evjebekken rant imellom. Leira tilhørte samme lagringene som ved Evje, med samme høye kvalitet. I 1863 kjøpte Michael Falch verket. Dette var en begivenhet som kom til å sette dype spor etter seg i teglindustrien i Glommadistriktet.

Michael Falch, opprinnelig fra Larvik, var en dynamisk og fremtidsrettet mann. Mange etter ham ga også betydelige bidrag til utbyggingen av denne industrien, men han ble den store foregangsmannen.

Først med dampmaskin, kolbestempler, drensrør

Michael Falch var den første som innførte dampmaskinen i teglverket, som Gutzeit og J. N. Jakobsen hadde gjort det i sagbruksindustrien. Med dampmaskin kunne Falch, som den første, installere kolbestempler til erstatning for håndformingen av murstein, noe som betød en kraftig økning av produksjonen. Han beholdt imidlertid håndformingen av taksteinen, som hadde samme ry som Evje teglverks stein.

Falch var også den første som produserte drensrør i Glommadistriktet. Sannsynligvis den første i landet. Han fikk stipendium av Selskapet for Norges Vel til studier av teglrørproduksjon i England og Skottland.

Fredrikstad Stenhugningscompani

Også her viste Falch seg som den våkne mann han var, med den riktige teft. Han kom hjem fra Skottland med ideen om produksjon av granittstein. Dette skulle også bli et av hans arbeidsområder. Han startet i 1870 Fredrikstad Stenhugningscompani, sammen med Søren Wiese og Andr. Kiær. To år senere var Falch disponent for Fredrikstad Stenhuggeri, med svensken Anders Forsberg som den dyktige faglige leder. Dermed var en ny viktig industri i gang i Glommavassdraget.

Første ringovn i regionen

Det som imidlertid kom til å bety mest for teglindustrien i distriktet, ja i hele landet, og som revolusjonerte den fullstendig, var innføringen av ringovnen. Også her gikk Michael Falch foran. Han bygde sin ringovn på Øvre Nøkleby teglverk i 1874, som den første i Glommaregionen.

Dessverre skulle det bli en ulempe for Falch å være den første. Noen få år etter forbedret tyskerne vesentlig konstruksjonen til Hoffmann. Falch bygde den opprinnelige typen med sirkelrund brennkanal med røkkanal og skorstein i kjernen av ovnen. Denne var ikke så effektiv som de senere ovale ringovnene. Michael Falch døde i 1894. Hans sønner: Ragnvald og Sverre Falch overtok verket, med sistnevnte som disponent.

Første strengpresse

Falch var også en av de første i distriktet, kanskje unntatt Narnte teglverk (Capjon-verket), som innførte strengpressen for murstein, med moderne maskinoppstilling av dansk fabrikat: Liggende forelter, stenavskillende og glatt valseverk, og strengpresse med kappeapparat for hånd. Leira ble gravet ut for hånd og fraktet inn med vagger. Steinen ble tørket på bakken i ranker.

Prisbelønnet

Falchs produkter ved Øvre Nøkleby ble flere ganger prisbelønnet på utstillinger. Verket ble overtatt av A/S Fredrikstad forenede teglverker (F.f.T) i 1909. Det ble nedlagt i 1921 og leirfeltet overtatt av Nedre Nøkleby teglverk (Hanseverket) til taksteinproduksjon.


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *