Rostad gårds teglverk

Rostad gårds teglverk ble bygd og drevet av Jørgen Richter som var eier av gården fra 1826 til 1862. Etter Jørgen tok hans sønn, tidligere statsminister Ole Richter, over gården. I en nekrolog kalles Jørgen Richter «en af Indherreds indsigtsfuldeste og mest oplyste Landmænd». I Per Fuglums biografi om Ole Richter står det at Jørgen Richter «skal ha vært den første på de kanter av landet som forsøkte seg med drensrør».

Teglverket produserte drensrør, takstein og trolig også murstein. Teglrørene finnes fortsatt i gamle grøfter, og de fungerer helt utmerket. Teglverket er i dag helt borte og tomta oppdyrket, men det finnes fortsatt teglskår i jordsmonnet der verket lå. Åkeren kalles fremdeles for Verkensmyra.

På Rostad gård finnes det ikke noen hele taksteiner lenger fra denne tiden, bare noen få sundslåtte steiner. Men på et småbruk i nærheten av gården, står det fortsatt et hus med denne taksteinen på. Huset er fra 1828, og hadde trolig først et annet tak før det ble pålagt teglstein fra Rostad. Men det vet vi ikke sikkert.

Tekst: Vidar Berdal


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *