Skiphelle teglverk

Skiphelle teglverk ble anlagt av prokurator N.M. Bugge i 1839 etter å ha kjøpt gården Skiphelle av Jens Pedersen Ekeberg for 200 spd. Leiren til teglverket ble etter avtale tatt fra nabogården Leium. (I det gamle bryggerhuset på Leium var pipen og brannmuren bygd av stein fra dette teglverket.) I 1842 skjøtet Bugge Skiphelle «med teglverk og indretninger» som en del av et større eiendomssalg til brigaderegnskapsfører Bastian Paulsen.

For Paulsen gikk det imidlertid dårlig. Han kom i stor gjeld og betalte ikke brenneriavgiften, slik at det ble tatt arrest og utlegg i Skiphelle og teglbrenneriet allerede samme år. To år etter, i 1844, ble hans bo tatt under konkursbehandling. Skiphelle ble da taksert slik: Teglverket 500 spd., jordeiendommen, iberegnet en gammel stue, 250 spd., tils. 750 spd.

Men eiendommen var blitt uskikket til jordbruk pga. teglverksdriften. Auksjonsskjøtet ble utstedt 1847 til S. O. Angell, som forpaktet bort S. I 1854 solgte han for 1050 spd. til Anders Larsen. Heller ikke han fikk driften til å lønne seg og overdro til Jakob Olsen, som 1861 måtte ta tvangsauksjon, og hele eiendommen gikk ved denne over til Ole Thoresen for 600 spd. Han sluttet kontrakt med Andreas Andersen Ugjestrud, som fikk pant i teglverkets produkter mot å forstrekke Thoresen med pengemidler til driften.

Teglverksdriften ble trolig nedlagt i 1860-årene.


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *