Skjeberg teglverk (Ravneng teglverk)

Skjeberg teglverk lå ved Ullerød i Skjeberg. Det ble startet i 1899 som et aksjeselskap av gårdbrukere fra Skjeberg. I 1904 stoppet driften, men verket kom igang igjen som Skjebergkilens teglverk. Etter en ny stopp i 1907 kom det atter igang, denne gang under navnet Ravneng teglverk. Selskapet gikk i oppløsning i 1911. Et nytt aksjeselskap ble dannet under navnet Skjeberg teglverk.

Bilde hentet fra Bakke, H. (1953). Skjeberg Bygdebok Del 1 (s. 636)

Ved anlegget i 1899 fikk verket stor ringovn og kolbestempler for murstein- og rørproduksjon. Etter hvert ble disse skiftet ut med mindre strengpresser. I 1923 ble Kristen Dahl ansatt som disponent for verket og ble også medeier. Dahl kom fra Ringvold teglverk i Bærum, hvor han hadde vært disponent i noen år.

Etter at Dahl overtok verket i Skjeberg, gikk han inn for produksjon av tynngods, dvs. takstein og drensrør, og minst mulig av murstein. Verkets kapasitet var 2-2,5 millioner enheter pr. år. Produksjonsprogrammet så gjerne slik ut: Murstein 500-600.000, takstein (krum og flat) 600.000 og drensrør ca. 1 million. Taksteinen ble maskinpresset. Rørdimensjonene var fra 2″ til 12″ diameter. De største rørene ble presset vertikalt og kappet i lengder av 50 cm.

I de senere årene hadde verket gravemaskin med linetrekk av tippvognene. Skjeberg teglverk gikk ikke med i sammenslutningen A/S Fredrikstad forenede teglverker (F.f.T). Det ble nedlagt i 1962.

Kilder:

  • Hultengreen, H. (1994). Sarpsborg som forsvant 2. Hugin forlag
  • Zakariassen, Hans. (1980). Teglindustriens historie. Oslo: Dreyer.

Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *