Skoe aktieteglverk

Skoe teglverk lå i Lunde, i nærheten av der Bratsberg teglverk senere ble bygget, ved krysset Strengenvegen/ Slusevegen, vis a vis Texaco-stasjonen. Olav G. Skoe minnes «tegleverket» som det heter på Lunde-dialekten. Han forteller at det bare ble laget takstein der, men forøvrig kan han ikke huske andre ting vedrørende verket.

I avisen Varden 19. januar 1985, heter det i en artikkel av Gerhard Hedlund: «Like før århundreskiftet ble et annet teglverk startet i Lunde. Kjøpmennene og brødrene Halvor og Gunne Slåttun (den siste far til Olav G. Slåttun) kjøpte i 1901 grunn av Erling K. Skoe for å begynne Skoe Aktieteglverk. Det var i drift helt fram til 1920. Teglproduktene var tak- og murstein. Drivkraften var en hestevandring. Olav G. Slåttun kan huske at han som gutt var på teglverket som i sesongen hadde flere ansatte. Eierne drev for øvrig forretning i Bjervamoens sydlige del (Lunde sentrum).

Opplysninger om ovnstype mv.. er ikke kjent, men vi kan gå ut fra at det var en enkel, periodisk ovn, og at formingen foregikk for hånd med tørking i friluft. Kapasiteten var neppe særlig stor, og produktene ble trolig omsatt i det lokale marked.


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *