Solberg teglverk

Solberg teglverk lå ved utløpet av Solbergelven, vegg i vegg med Åserud teglverk. Det ble startet av dr. T. Kamstrup i 1867, på samme sted som Killingrud teglverk tidligere hadde vært. Leirmøllene ble drevet med okser i begynnelsen. Dampkraft kom først i 1870-årene.

I 1883 ble verket solgt til A/S Solberg Spinderi, som i 1904 anla elektrisk drift for leirmøllene. Steinen ble formet for hånd.

I 1916 kjøpte murmester A. Andersen og arkitekt Bernhard Valstad verket. De utvidet produksjonen i 1917 med en taksteinpresse for flat takstein.

I 1928 solgte Andersen sin halvpart til Bjarne Gustavsen. Produksjonen var da ca. 1,5 millioner murstein, flat og krum takstein og mønepanner. Verket hadde stort leirtak, og produksjonen foregikk fra først i mai til sist i september.

Antall ansatte var ca. 40 mann i sommerhalvåret og 10-12 mann i vinterhalvåret.

Verket har vært i drift i alle år til det ble nedlagt i 1960-årene. Siste disponent var Valstad jr.

Det aller meste av Solbergs produksjon gikk til bygg i distriktet. Her kan nevnes bare noen av de mange boliger, fabrikkanlegg og offentlige bygninger som ble satt opp av stein fra Solberg: Blokkene ved Ligo (nå Kiwi), Sande Paper Mills, Mjøndalen Cellulose, Krogstad Cellulose, Hellefoss Fabrikker, Hokksund skole, Bragernes Menighetshus og Bragernes posthus (Øvre Strandgate).


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *