Somdalen teglverk

På østsiden av elva Somma, ved Verkekulpen, like ved småbruket Verket, har det ligget et teglverk. Småbruket har fått sitt navn av dette. Ved dette teglverket produserte man både murstein og takstein. Rolf Sæther, eier av bruket Verket, har funnet begge deler der teglverket lå. Produksjonen var sannsynligvis stort sett for det lokale markedet i Ådalen.

Det ser ut for at det var fagfolk fra Hadeland som arbeidet ved teglverket, sannsynligvis fra Onsager teglverk på Jevnaker. Rolf Sæther opplevde for noen år siden å få besøk av norsk-amerikanere, som kom til Verket for å se hvor deres forfedre hadde bodd og arbeidet på teglverket. Dette var folk med aner fra Hadeland. Kunne dette ha vært en filial av Onsaker Teglverk? Eller var det Nordre Somdalen gård som hadde hyret fagfolk fra Jevnaker?

Det er uklart når teglverket startet opp, men det blir påstått at dette var forløperen for Skollerud teglverk (Teglbrænderi), som ble anlagt i 1877 med sju arbeidere. Det er påstått at det ble produsert takstein her til ca. år 1900, og kan kanskje tippe at det var 3 – 4 ansatte der.

Navnet er usikkert, men her kalt for Somdalen teglverk.


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *