Svendengen teglverk

Svendengen teglverk ble etablert i 1840 av Frederik Rasmussen. Det ble senere overtatt av Oluf Onsum som drev det sammen med Kværner Bruk. Svendengen teglverk var det eldste teglverket på løkka Svendengen, like nedenfor Kværnerfossen, ikke langt fa dagens toghaller.

Da Frederik Rasmussen startet sitt teglverk på Svendengen i 1840 var byggingen med tegl for alvor kommet i gang for alle typer bygg. Han innledet bl.a. sin produksjon med en kontrakt med Universitetet om levering av 200.000 stein til nybygget i Karl Johans gate. Senere ble det levert teglstein til flere offentlige bygninger, blant annet Botsfengselet og Rikshospitalet.

Folk på Svendengen

I 1865 bor det en liten samling ansatte på verkets grunn. Vi finner «Fuldmægtig» Nils Halvorsen Kirkemo (1821-1898), han er enkemann og bor med sine seks barn i alder fra 6 til 17 år. Han har også en husholderske, Elen Hansdatter fra Holmestrand, dette er hans nylig avdøde kones søster som han gifter seg med kort tid etter. Nils var møllersønn fra Hoff i Solør og hadde gått underoffisersskolen i Fredrikshald. Før han begynte på Svendengen tjente han som militær i Kristiania med graden «Overjæger».

Videre bor her arbeider Ole Olsen fra Aker, hans kone Mathea Jensdatter fra Skedsmo og deres fire barn fra null til åtte år. Til sist den ugifte Anders Danielsen, teglverksarbeider av svensk herkomst.

Kilder:

  • Kirkemo, Knut. Epost-korrespondanse
  • Nilsen, Karsten Sølve. (2005). Alna (Loelva). Oslo: Topografisk forlag.

Publisert

i

, ,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *