Betongtakstein

De første norske taksteinene i betong kom allerede på slutten av 1800-tallet. Men produksjonen skjøt først fart fra 1950-tallet og fremover. De fikk stor utbredelse på grunn av pris og kvalitet, men også fordi norsk takstein i tegl i praksis var gått ut av produksjon.

Betongtakstein er i dag gode og holdbare produkter. Men betong er ikke tegl. Man bør derfor nøye vurdere hvilken stein som passer best til huset. Generelt bør tegl erstatte tegl og betong erstatte betong. Har huset hatt tegltakstein, anbefaler vi derfor å fortsette å bruke teglstein, enten ny eller brukt. Har huset opprinnelig hatt betongtakstein, så fortsett med det.

Både tegltakstein og betongtakstein er gode produkter, og de har hver sine kvaliteter og utseende. Det er fordi tegl og betong består av ulike materialer og produseres på ulike måter. Tabellen nedenfor viser litt av forskjellene.

BetongsteinEldre teglsteinModerne teglstein
Bindemateriale: SementRåstoff: LeireRåstoff: Leire
Produksjonsmåte: Støpt og tørket.Produksjonsmåte: Tørket og brent.Produksjonsmåte: Tørket og brent.
Farge: Tilsatt i betongblandingen.Farge: Naturlig rød fra leire og brenning. Ofte med rustikke flekker.Farge: Naturlig rød eller tilsatt fargestoffer.
Form: Svært presis og ensartet.Form: Noe ujevn grunnet tørking og brenning.Form: Som regel svært presis og ensartet.
Holdbarhet: Bør skiftes etter 50-75 år.Holdbarhet: Kan ombrukes i 100+ år.Holdbarhet: Kan ombrukes i 100+ år.

Et tak tekket med betongtakstein (eller moderne teglstein) gir ikke den samme livfulle overflaten som gamle tegltak. Derfor er det en verdi i seg selv å ta vare på de gamle tegltakene lengst mulig.