Torp Brugs teglverk (Wieleverket)

Halden-firmaet Wiel & Co. anla i 1867 et sagbruk på Torp. Sagbruket på Torp ble ledet av disponentene Christen Apenes og Fredrik Kreutz. De etablerte i 1873 Hauge teglverk på motsatt side av elven. Leire ble ble da fraktet på lekter fra Torps Brug. I 1894 trakk Wiel & Co. seg tilbake til Halden, og endel trelastgrosserere i Fredrikstad kjøpte sagbruket på Torp. Et aksjeselskap ble dannet med Fredrik Kreutz som disponent.

Foto: Fredrikstad industri i tekst og billeder, Plünneke, C. 1898.

I 1896 bygde Torp Brugs Aktieselskab et teglverk side om side med sagbruket. Teglverket ble liggende øverst. Dampmaskinen ble felles kraftkilde for sagbruket og teglverket. Verket fikk ringovn og kolbestempler for mursteinformingen. Taksteinen ble formet for hånd til å begynne med. Det var imidlertid her den kjente teglverksmannen Anton Syversen fra Rolvsøy, i egenskap av reparatør, konstruerte den første trykkpressen for takstein i distriktet. Den ble trukket for hånd. Den ble plassert oppe på ringovnen og tjente til en forlengelse av produksjonen høst og vår. Forøvrig formet man fremdeles for hånd. Anton Syversen jobbet senere ved Samhold teglverk.

Verket ble etterhvert utviklet til et forholdsvis stort verk. Det hadde ialt fem kolbestempler og flere taksteinpresser. Kapasiteten var ca. 5 millioner enheter pr. år. I 1911/12 rev Torp Brug A/S sagbruket og teglverket og bygde en papirfabrikk på tomten. En rekke av de øvrige trelastfolkene i distriktet gikk inn som aksjonærer. Av teglverket ble bare ringovnen stående igjen. Den gjorde tjeneste som lager for sagflis og ble revet i 1920-årene.

Det er også kjent at And. H. Kiær & Co Ltd. eide Torp Brug. I en periode har de produsert flat takstein med inskripsjonen AHK & Co. Verket har også produsert takstein med inskripsjonen Torp Brug.

Kilde: Zakariassen, Hans. (1980). Teglindustriens historie. Oslo: Dreyer.

Se også:


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *