Petter Larsen kjøpte Ysterudviken bruk i 1887. Sammen med kjøpmann Høie anla de teglverk på gården i 1900. I 1913 ble teglverket utskilt med egne bruksnummer og kalt Ysterudvikas Tegleverk. Deretter solgt til Ole Syversen, Kristian Julsrud og Anders Julsrud. Kristian Julsrud overtar hele verket i 1930. I 1947 kjøper Ansten Langebrekke teglverket og gjør det om til aksjeselskap i 1950: A/S Ysterudvikens Tegleverk.
Teglverket hadde en kapasitet på 0,5 millioner enheter pr. år. Steinen ble brent i en siksakovn som var spesielt god for tynngods (takstein og drensrør). Siksakovner minner om ringovner, men de er ofte noe mindre og har en litt annen indre struktur.
Ysterudviken fikk etter hvert kolbestempler for formingen av murstein og drensrør. Driften var sterkt vekslende opp igjennom årene, men litt produksjon var det også etter andre verdenskrig.
Ett år, i begynnelsen av 1950-årene, ble verket leiet av noen teglverksarbeidere fra Rakkestad, som drev på deling en sesong, men uten særlig hell. Det ble deretter nedlagt og revet.
Teglverket er også kalt Ysterud teglverk.
Kilder:
- Rødenes i Østfold (1962). Rødenes kommune
- Zakariassen, Hans. (1980). Teglindustriens historie. Oslo: Dreyer.
Legg igjen en kommentar